-->

Recepten met pompoenen

Eend met gegratineerde pompoen

Nodig

  • 2 tamme eenden (plus levers en magen)
  • 12 gedroogde pruimen
  • 5 dl gevogeltefond
  • 1 dl room
  • 2 eetlepels fijngesnipperde wortel en ui
  • 1 eetlepel sterkemosterd
  • peper en zout
  • boter voor de ovenschotel

 Voor de pompoengratin

  • 1 pompoen van 4 a 5 kg
  • 2 sjalotten
  • 1/2 dl kippenbouillon
  • boter
  • 50 g gemalen parmezaan
  • cayennepeper
  • zout

Bereiding

Hak de eendenlevers en -magen fijn. Snij de gedroogde pruimen in stukjes. Meng en kruid met peper en zout. Stop de farce in de eenden en naai ze dicht. Kruid de eenden met peper en zout, leg ze in een lichtjes ingevette ovenschotel en braad ze in ongeveer 1 uur gaar in de oven op 220° C.

Strooi halverwege de braadtijd de mirepoix van wortel en ui bij de eenden. Snij de pompoen doormidden en verwijder de zaadjes. Haal uit een helft zoveel mogelijk vruchtvlees zonder de schil to beschadigen (laat een randje van minstens 2 cm). Snij het vruchtvlees van de tweede helft in blokjes. Snipper de sjalotten fijn en fruit ze glazig in een flinke noot hete boter. Voeg er het vruchtvlees van de pompoen en de kippenbouillon aan toe. Kruid met een mespunt cayennepeper.

Laat 15 tot 20 minuten koken, tot de pompoen goed gaar is. Mix kruid naar smaak bij met peper en zout. Schep de pompoenpuree in de uitgeholde pompoenhelft. Strooi er de geraspte kaas over en wat nootjes boter. Zet in de oven tot het kaaskorstje goudbruin is. Hou intussen de gebraden eenden warm onder alumiumfolie. Giet een deel van het braadvet weg. Blus de ovenschotel met de gevogeltefond, schraap de aanbaksels goed los.

Giet de saus in een pannetje. Voeg er de room aan toe en laat inkoken tot sausdikte. Roer, van het vuur af, de mosterd onder de saus. Kruid ze bij naar smaak met peper en zout. Giet ze door een zeef over de eenden.

Serveer met de gegratineerde pompoen en met knapperig gebakken kroketjes of dennenappeltjes.

<< terug naar overzicht recepten met pompoenen